וודקה, מים קטנים
וודקה נוצרת בתהליך של זיקוק, לרוב של עיסת גרגרי תבואה שהותססו, אך אפשר לייצר וודקה גם מתפוחי אדמה, תירס ועוד.
וודקה מזוקקת בטמפ' גבוהה ואז עוברת תהליך עיבוד נוסף שמרחיק את טעמי התבואה המקוריים, ובעצם, כל טעם אחר מלבד של מים ואלכוהול. זיקוק וודקה הוא זיקוק עדין ביותר ומתחיל כעיסה מותססת המזוקקת בתהליך מתמשך עד לקבלת 95% אלכוהול טבעי אשר מועבר למיכלים המכילים פחם. האלכוהול בא במגע עם הפחם במשך 8 שעות לפחות, ולאחר מכן נמהל במים טהורים עד לקבלת החוזק הרצוי. תהליך הסינון אינו אחיד, כל יצרן ותהליך הסינון שלו, אך המטרה היא תמיד אחת: להגיע למשקה כמה שיותר נקי וטהור.
מקור הוודקה נתון לויכוח, גם הפולנים וגם הרוסים טוענים לבעלות על ההמצאה. מקור המילה הוא סלאבי ופירושו "מים קטנים". גם בפולין וגם ברוסיה, לאצילים, נזירים ורוקחי תרופות היתה הזכות לייצר את המשקה כתרופה. רק כשהמלוכה בפולין אישרה לכל אזרח לייצר וודקה, החלו משפחות רבות לייצר ולפתח לעצמן מרשמים מיוחדים של וודקות נקיות או בטעמים שונים, מתובלות בתבלינים או פירות. מרשמים אלו נשמרו בסודיות רבה בקרב בני המשפחה לדורות רבים.
טכניקת הזיקוק עברה שינויים רבים במהלך שנות ייצור של המשקה וצברה תאוצה במהלך המאה ה-15, כשהרוסים החלו להשתמש בדוודי זיקוק. בשנת 1810 גילה פרופ' מסנט פטרסבורג, בשם תאודות לוביץ, כי פחם מסנן ביעילות וסופג אדים נדיפים אשר גורמים לטעמי לוואי.
רק במאה ה-19, משאומצו סטנדרטים לשמירה על איכות, הוכרז השם "וודקה" כשם רשמי למשקה.
הוודקה התפרסמה בשאר העולם בשנות ה-50 של המאה הקודמת, כשגילו שהוודקה משמשת בסיס אידאלי, בשל טעמה הנייטרלי, למשקאות מעורבבים (קוקטיילים), היא בעלת תופעות לוואי מועטות וכן אינה משאירה ריחות אלכוהול לאחר שתייתה. פרסום נרחב הגיע דווקא מעולם הקולנוע: "מנוער, לא מעורבב" מתייחס לקוקטייל האהוב של סוכן הוד מעלתה - 007 - ג'יימס בונד, וודקה-מרטיני. אין ספק שמשפט זה גרם להרבה אנשים לרצות לשתות וודקה, עם מרטיני או בלעדיו.
וודקה פרימיום נחשבת לוודקה מוקפדת במיוחד. הרצון להגיע לוודקה "נקייה" ביותר. מספר רב של זיקוקים תוך שילוב של שיטות זיקוק וסינון, כמו גם הקפדה על חומרי הגלם ובעיקר - איכות המים - יקבעו את איכותה של הוודקה ורמת ה"ניקיון" שלה.