חבית היין הישנה והטובה

מה השפעתה של החבית על יישון היין, איזה סוגי חביות יש ומה השפעתן על היין
התססת הענבים בחביות היא קשה יותר לשליטה מהתססה במיכלי נירוסטה  ואף יקרה יותר,  אך היא מחדירה ביין טעמים עשירים וחמאתיים ומעניקה ליין יכולת התיישנות טובה יותר מזו שמאפשרת הנירוסטה. מאידך, 'גונבת' התסיסה בחביות מטעמי הפרי של היין ועלולה ליצור יין טאני מדי. זוהי אחת הסיבות להעדפת ההתססה במיכלי נירוסטה, ורק לאחר מכן עובר היין לחביות עץ להמשך התיישנות.
 
לייצור חביות משמשים סוגי עצים רבים, הנבחרים על-פי איכותם. בעבר היו אלו עצי הסקוויה ועצי הערמונים שהיו נפוצים מאוד בייצור חביות לתעשיית היין בקליפורניה. אך כיום העץ הפופולרי ביותר לייצור חביות יין הוא אלון, וגם מעץ האלון עצמו ניתן למצוא מגוון סוגים רחב. 
סוגי החביות השונים מגיעים ממספר אזורים בעולם. הידועות ביותר הן החביות האמריקאיות והצרפתיות. חביות אמריקאיות מיוצרות לרוב מעץ לבן המגיע מטנסי.
הצרפתיות מיוצרות לרוב מעצים המגיעים מאזור Limousin או מאזור Nevers
בבורדו נקראות חביות עץ אלון שתוכלתן 225 ליטר - "בריק". בבורגונדי (מקון, קוט ד'אור ובוז'ולה) נקראות  חביות אלון שתכולתן 228-215 ליטר (לרוב 225 ליטר) - "פיס".
 
כדי לייצר חבית טובה דרוש עץ עם צפיפות שבבים גבוהה. הסיבה שהחביות הצרפתיות כה מפורסמות היא האיכות שלהן. הן מגיעות מעצי אלון הצומחים ביערות מאוד מסוימים, תוך הקפדה על מיקום העץ ועל חלק העץ שממנו עשויה החבית.
בימים עברו ניטעו העצים שמהם מייצרים חביות יין על-ידי האדמירלות הצרפתית. מטרתם הראשונית הייתה לבניית אוניות הצי. העובדה, שבאותה תקופה חלה ירידה בדרישה לעצים לייצור אוניות בעוד שתעשיית ייצור היין הצרפתי פרחה, היא רק עניין של צירוף מקרים.
 
החביות הצרפתיות דחוסות, וליין שבהן יש פחות טעמים של וניל וחומציות, אך הרבה יותר גוף. לעומת זאת, היין שבחביות האמריקאיות, יותר מודגשים טעמי הווניל. זאת ועוד, יין ששהה בחביות צרפתיות עדין בטעמיו לעומת יין ששהה בחביות אמריקאיות וטעמיו עשירים ועזים. עם זאת, ברור שיש סוגי ענבים שמתיישנים טוב יותר בחביות מסוימות.  
 
חביות נוספות הן הסלביות. אלה זולות יותר מאחיותיהן האמריקאיות והצרפתיות. הן פופולריות באיטליה ובמזרח אירופה, אך פחות בעולם החדש (ארה"ב, אוסטליה וישראל).
 
למרות כל יתרונותיה של החבית, באשר היא, ולמרות ההעדפה המובהקת של חובבי היין ליינות המיושנים בחביות, רוב היין בעולם אינו מתיישן כלל בחביות עץ, אלא במיכלי נירוסטה. הסיבה העיקרית לכך היא שרוב היין המיוצר בעולם מיועד לשתייה מיידית ולא לשמירה לאורך זמן. 
 
ולסקרנים, איך עושים חבית יין, הנה סרטון

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

דלג לתוכן מרכזי