איטליה ויינותיה
החוק האיטלקי קבע 4 קטגוריות מחייבות לייצור יין:
- D.O.C.- Denominazione di Origine Controllata– קטגוריה זו מגדירה את האזור, זני הענבים המותרים לשימוש, יבולים מוגבלים ואופן ייצור המחייב איכות.
- D.O.C.G. - Denominazione di Origine Controllata e Garantita– יינות מקטגוריה זו צריכים לעמוד בסטנדרטים מחמירים יותר מאשר יינות DOC. הגדרה זו ניתנה לעשרה אזורים האיכותיים ביותר של איטליה. ניתן למצוא ברשימה זו את השמות המפורסמים כמו ברולו, ברברסקו, קיאנטי קלאסיקו ועוד.
- I.G.T.- Indicazione Geografica Tipica– אלו הם יינות איכותיים בעלי הגדרה אזורית שאינם עומדים בכל הדרישות של קטגוריות ה- DOC וה-DOCG הנוטים להתייחס למסורת, איטליה היא אומנם מדינה מסורתית בייצור יין אך מייצרת גם יינות עם נטיה לעולם חדש.
- Vino De Tavola- יין שולחני. הכוונה היא ליינות הפשוטים לשתיה יומיומית
בנוסף לקטגוריות אלו איטליה משתמשת בעוד שתי הגדרות חשובות:Classico – המציינת שמקור הענבים הוא מלב אזור הגידול הנחשב איכותי יותר. ו- Riserva – המציינת משך התיישנות על לפחות שלוש שנים.
- ונטו
- פיימונטה
- טוסקנה
- אומבריה
- אברוצו
- אפוליה
- סרדיניה וסיציליה
שלושת האזורים החשובים ביותר באיטליה הם:
ונטו - אזור ונטו הוא האזור בו מייצרים את יינות סואבה הלבנים ויינות ואלפוליצ'לה האדומים. גולת הכותרת של יינות וולפוליצ'לה הוא יין האמרונה המופק בשיטה מיוחדת בה מייבשים את הענבים הבשלים כשלושה חודשים על גבי מדפים בשמש, עד שהם מתייבשים ואז עושים מהם יין אדום יבש. יינות אמרונה הם יינות עשירים בעלי פוטנציאל התיישנות ארוך.
פיימונטה - בצפון מערב איטליה יושב אזור פיאמונטה כשהמפורסמים ביינותיו הם הברולו והברברסקו העשויים מזן ענבים הנקרא נביולו. יש המשווים את הזן ויינותיו לפינו נואר הצרפתי בשל היין העדין אך המורכב המתקבל ביינות אלו.
טוסקנה - מטוסקנה מגיעים יינות קיאנטי המפורסמים אשר זן הענבים המרכזי בהם הוא הסנג'ובזה. היין המפורסם ביותר המגיע מאזור טוסקנה הוא הקיאנטי אך יינות יוקרתיים כמו הברונלו המיוצר בכפר מונטלצ'ינו הקסום מפורסמים לא פחות.
הגדרת "סופר טוסקן" ליינות מצויינים פירושה, יינות אשר אינם עשויים על פי החוקים המסורתיים ומגיעים למצויינות יוצאת דופן.