מהו קלבדוס
ההיסטוריה של קלבדוס
מטעי תפוחים ומבשלות באזור קלבדוס אשר בנורמנדי מוזכרים במקורות כבר במאה ה-8. המבשלת הראשונה אשר ידוע עליה נקראה "LORD" והיא הוקמה ב-1554. מדריך לייצור סיידר נוצר 50 שנה אחר כך. השם קלבדוס ניתן לאזור לאחר המהפכה הצרפתית.
בפרוץ מחלת הפילוקסרה, לקראת סוף המאה ה-19, אשר חיסלה את רוב הגפנים בצרפת ובאירופה ידע הקלבדוס את תור הזהב שלו. ב-1942 חלו חוקי ה-appellation contrôlée אשר עיגנו את השם "קלבדוס" עם האזור.
מהו קלבדוס?
קלבדוס הוא ברנדי העשוי אך ורק מתפוחים מאזור נורמנדי בצרפת. יש מעל 200 סוגים שונים של תפוחים מהם מייצרים קלבדוס. חלקם מתוקים מאוד וחלקם חמוצים-מרירים. התפוחים נקטפים בדרך כלל ידנית בתקופה שבין אמצע אוקטובר עד דצמבר ומיד מועברים לסחיטה לייצור מיץ אשר יתסוס ויהפוך להיות סיידר יבש.
אז יעבור הסיידר למיכלי עץ שם יתבגר לתקופה של מינימום שנתיים. רק אז יוכל סיידר להקרא "קלבדוס". ככל שתקופת ההתיישנות ארוכה יותר כך התוצאה תהיה עדינה ומורכבת יותר.
מה אומרת התוית?
תקופת ההתיישנות מצויינת על התוית:
FINE - לקלבדוס אשר התיישן לפחות שנתיים
RESERVE - יישון של 3 שנים לפחות
VSOP - יישון של 4 שנים לפחות
XO - לפחות 6 שנות יישון
כשעל התוית מופיע מספר, אלו מספר התיישנות המשקה.
הפיקוח
קלבדוס נמצא תחת פיקוח שנקרא 'appellation contrôlée' אשר מגדיר את האזור בו קלבדוס מיוצר, סוגי התפוחים שיכולים להיות בשימוש, צורת הסחיטה והתסיסה ופיקוח על התיישנות המשקה.
ישנם שלוש הגדרות תחת פיקוח לייצור קלבדוס על פיהם נקבע טיב המשקה:
AOC Calvados - היא ההגדרה הבסיסית ויותר מ-70% מכלל ייצור הקלבדוס מקבל דרוג זה אשר קובע כי הקלבדוס יעבור זיקוק רציף ויהיה מיושן לפחות שנתיים בחביות עץ. קלבדוס תחת הגדרה זו יהיה פירותי ורענן מאוד ובעל אורך חיים קצר יותר.
AOC Calvados Pays d'Auge - הוא ההגדרה הגבוהה ביותר
וכוללת את כל הגדרות ה-AOC עם עוד כמה דרישות ביניהם מינימום תסיסה של 6 שבועות של הסיידר הבסיסי וזיקוק אלמביק (מיכלי נחושת) כפול. קלבדוס תחת הגדרה זו יהיה מורכב מאוד ויכולת התיישנות ארוכה.
ולבסוף הגדרה אשר נוספה בשנת 1997: AOC Calvados Domfrontais מטרתה להביא לידי ביטוי את מטעי האגסים באזור נורמנדי. זהו קלבדוס בסגנון פירותי יותר אשר נעשה מתפוחים בתוספת של לפחות 30% אגסים.